Tuesday 7 October 2014

Mee Udang Original

Mee Udang Original ialah yang kuahnya cair seakan-akan sup tapi ada sedikit perencah dan udang besar gemuk-gemuk.  Ini adalah definisi baru mee udang bagi saya. Saya cuba google resepi Mee Udang Mat Gebu tapi resipnya sama dengan definisi lama saya tentang mee udang.  Iaitu mee dengan kuah pekat seakan-akan kuah mee bandung. Itu kesukaan saya yang dulu. Kesukaan terkini ialah mee udang yang plain simple but yet tasty. *salivating already

Atau, sememangnya semua orang dah tau pasal mee udang original dan hanya saya je yang baru berkenalan seminggu yang sudah? Eh, walaupun perkenalan saya dengan mee udang baru 7 hari tapi saya dah makan mee udang 5 kali tau! Hahaa..iya..saya makan mee udang tiap-tiap hari di pejabat dan sekali beli di kedai dekat rumah. Semuanya bermula bila ada logo halal depan kedai yang jual mee udang dekat opis. Sebelum ni saya jeling je kedai tu meskipun saya terliur dengan menu-menunya yang mesra diet. Something soupy, not that heavy (less calories, thats what i meant).

Plain soup with some special sambal. KLCC foodcourt level 4 mari.

Mee Udang sedikit berlemak. Kedai Mee Udang Batu Caves. Malay style, I guess.


Ok, dua gambar di atas bukti  hubungan akrab saya dan Mee Udang. 

Tak pulak  saya snap gambar tiap2 kali makan mee udang..hee..setelah puas google, saya dah jumpa resipi mee udang suit to my liking dari blog artis favourite.  Bawah ni resipinya, diambil dari blog Hanis Zalikha. Sepanjang saya google, resipi ni yang nampak paling sedap dan menepati selera saya. 

Bahan-bahan (untuk celur dalam air mendidih beberapa minit, pastu letak tepi)
1. Mee kuning
2. Bihun (kalau Mee Udang original ada bihun sekali, tapi lupa beli lulzy)
3. Fishball (atau orang Jawa panggil pisbbol, b tuh pekat sikit sebutan dia k)
4. Fishcake
5. Taugeh
6. Kangkung
7. Tauhu
8. Udang 20 ekor (ini saja yang bukan dicelur tapi direbus asing, jangan buang kepala udang dan air rebusan udang)

Bahan-bahan (untuk dikisar lumat dan ditumis)
1. Cili kering yang dah direbus, dibersih dan dikisar. Dalam 1 cawan (takde sukatan sebenarnya, roughly jer, saya tak suka sukat bila masak, kena feel masa tuh gak)
2. Belacan sebesar ibu jari. LOL boleh tak sukat camni. Ala bolehlah bolehlaaah.
3. Taucu satu sudu.
4. Udang kering dua genggam, kalau genggaman anda kecil seperti Keknis.
5. Bawang merah 3bijik. *maaf tertinggal bawang tadi.
6. Bawang putih 5ulas.

Bahan-bahan lain
1. Air asam jawa sebanyak suku cawan.
2. Air rebusan udang tadi yang dikisar bersama kepala udang pastu ditapis. Ini kuantiti air rebusannya semangkuk besar.
2. Limau kasturi untuk dipotong bontotnya dan letak tepi mangkuk waktu makan.

Langkah-langkah
1. Celur semua bahan yang perlu dicelur pastu letak tepi suruh dia duduk diam-diam.
2. Kopek kulit dan kepala udang pastu sisa kulit dan kepala tuh semua letak dalam air rebusannya tadi dan kisar air udang tuh. Udang yang dah togel tuh letak tepi untuk hias mee udang nanti (garnish).
3. Kisar semua bahan yang perlu dikisar (cili,belacan,taucu,udang kering,bawangs) pastu tumis!
4. Tumis sehingga naik minyak dan bau semerbak satu kampung pastu letakkan air asam jawa, disusuli dengan air rebusan udang yang telah ditapis. Kalau tak tapis nanti rasa ngeres kat lidah bila makan. Ngeres tuh maksudnya berpasir-pasir.
5. Masak masak masak pastu tambah air, ikut kesesuaian texture kuah mee udang, masukkan pisbbol dan fishcake.
6. Tambah garam, ajinomoto dan gula. Sukatan dia banyak gaklah, sebab kuah tuh akan jadi banyak, hampir penuh kuali sederhana besar, maka perasa pun kena banyak. Tambah jugak stok ayam.
7. Godek-godek sampai sedap, pastu hidangkan!

Thanks Hanis Zalika!

Haa..ni pulak Mee Udang hasil tangan sendiri, guna resipi di atas.  Verdict? TERBAIK!!! Sambal tu saya rasa boleh juga dijadikan paste untuk goreng mee dan apa2 ajelah. Sebab sedap sangat!



Sambal tu bahan terpenting dan wajib sedap.

Haa..jangan tengok je, sila cuba ya! 

No comments:

Post a Comment