Saya menerima soalan berkenaan teknik mengira kalori dari seorang rakan Facebook saya.
InsyaAllah di sini saya kongsikan apa yang saya tahu. Pengalaman saya, teknik ini
sangat membantu saya ke arah mengembalikan cara makan yang sihat. Diet bukanlah berlapar namun diet adalah langkah memprogramkan semula perut kita untuk makan
sekadar keperluan sahaja. Saya dan perut saya adalah melayu. Saya tak mampu
untuk menukarkan nasi dengan roti. Maka, sekiranya anda seperti saya yang ingin
berdiet dan dalam masa yang sama masih kuat jati diri (perut) Melayunya, sukat
kalori adalah kaedah yang tepat untuk anda.
Saya menggunakan applikasi ‘MyFitnessPal’ untuk menyukat pengambilan kalori seharian saya. Ianya
boleh dimuat turun ke dalam telefon pintar, juga ada di internet. Caranya, kita
masukkan jenis makanan dan jumlah di ambil. Aplikasi tersebut akan kira akan jumlah kalori yang kita dah ambil.
Biasanya application tu dah ada database/maklumat tentang jumlah kalori dlm
makanan tu. Mungkin juga ada jenis makanan yang tiada dalam aplikasi tersebut, sekiranya demikian carilah makanan yang hampir sama ataupun rujuk senarai kalori makanan melayu yang ada banyak di internet. Di bawah ini contoh applikasi tersebut.
Bagi yang mahu mengira kalori, untuk permulaan sila
senaraikan setiap makanan yang dah dimakan hari ni kemudian check kalori setiap
makanan tu. Contohnya hari ni dah makan ayam goreng. Maka tengoklah berapa
kalori ayam goreng. Sekurang-kurangnya esok kalau nak makan ayam goreng lagi
kita dah tau berapa kalorinya. Makanan yg wajib tau jumlah kalori adalah
makanan yg kita selalu makan contohnya: secawan nasi putih, sebungkus nasi
lemak dengan sambal bilis+ikan bilis goreng+kacang goreng, sekeping roti gardenia bersama sesudu kecil
jem straberi, mihun goreng bersaiz secawan, segelas kecil teh tarik, segelas
besar milo ais, ayam goreng bahagian dada, ayam goreng bahagian kepak, sambal
bilis/sotong sebanyak sesudu besar. Senarai di bawah sebagai contoh.
BIL
|
JENIS
|
KALORI
|
1.
|
Nasi putih (satu setengah cawan)
|
260
|
2.
|
Nasi lemak bersambal (sepinggan)
|
400
|
3.
|
Nasi goreng bertelur (sepinggan)
|
635
|
4.
|
Nasi briyani berayam (sepinggan)
|
880
|
5.
|
Nasi minyak kosong (sepinggan)
|
445
|
6.
|
Nasi ayam kosong (sepinggan)
|
300
|
7.
|
Mee goreng kosong (sepinggan)
|
660
|
8.
|
Mee sup (semangkuk)
|
380
|
9.
|
Meehun goreng (semangkuk)
|
550
|
10.
|
Roti putih (2 keping)
|
156
|
11.
|
Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping)
|
200
|
12.
|
Capati tanpa kuah (sekeping)
|
180
|
13.
|
Pau ayam (sebiji)
|
203
|
Permulaan menyukat kalori memang leceh. Tapi aktiviti
SANGAT besar manafaatnya kerana ianya beri kita kesedaran akan betapa banyaknya
kalori yang ada dalam setiap makanan. Lama kelamaan kita akan tahu apa yg elok
utk kita makan dan sebaliknya. Saya berdisiplin tinggi dalam 2 minggu pertama
untuk kira semua kalori yang masuk dalam badan dan masih meneruskan untuk bulan
ke dua. Bulan keseterusnya perut saya
sudah boleh mula menyesuaikan diri dan saya pun dah agak mahir mengagak jumlah
kalori dalam setiap makanan,saya dah berhenti menggunakan aplikasi tersebut.
Pun begitu, amat disarankan untuk kekal dengan aktiviti sukat kalori ini untuk
menegelakkan kejadian ‘lupa diri’.
Ok, mula-mula kita kena ketahui jumlah kalori yang
badan kita perlukan dalam 1 hari. Ianya dikira berdasarkan maklumat2 di bawah.
(boleh google metabolism calorie rate). Baiklah, di sini mari kita ambil contoh
Suzy (bukan nama sebenar) dengan maklumat seperti di bawah.
Umur
|
35 tahun
|
Gender
|
Wanita
|
Berat
|
90 kg
|
Tinggi
|
165 cm
|
BMI
|
33.1 (moderately obese)
|
Aktiviti seharian
|
Sedentari (saya andaikan Suzy seorang yang
bekerja pejabat, 8 jam duduk di hadapan computer)
|
Kadar metabolisma badan Suzy perlukan ialah 1595
sehari. Maksud nya, sekiranya Suzy makan 1595 kalori setiap hari, Suzy akan
dapat kekalkan berat badannya sekarang. Jumlah
pengurangan kalori yang sihat ialah pengurang 500 kalori daripada jumlah
keperluan kalori seharian. Pengurangkan 500 kalori sehari akan emnyumpang
kepada pengurang berat sebanyak 0.5kg seminggu.
Maka, untuk Suzy sekiaranya dia berhasrat untuk menurunkan berat badan, Suzy
perlu ambil hanya 1095 kalori sehari. ( 1595-500=1095).
Ok, sekarang Suzy memilih untuk menurunkan berat
badan dan beliau telah mengambil makanan berikut. Mari kita lihat jumlah
pengambilan kalori Suzy, adalah ianya bertepatan dengan saranan sihat iaitu
kurangkan 500calori sehari? Jom tengok.
Masa
|
Menu
|
Jumlah
Kalori
|
Nota
|
Sarapan
|
3 keping* kuih keria
|
270 cal
|
*Sekeping=90kalori
|
Tengah hari
|
Nasi putih 1 senduk
Sup kambing semangkuk
|
242 cal
277 cal
|
Jumlah kalori utk makan tengahari=519 cal
|
Petang
|
3 biji gula2 cadbury
Secawan kopi O dgn 2 sudu the gula
|
105 cal
120 cal
|
sebiji =35 cal
Jumlah kalori=225 cal
|
Malam
|
8 biji* cekodok pisang
|
361 cal
|
*4 biji =108.5 cal
|
Jumlah pengambilan kalori dalam sehari
|
1335 cal
|
Lebih 240cal dari target utk
kurus iaitu 1095 cal sehari.
|
Pandangan saya, Suzy telah berusaha keras untuk mengurangkan pengambilan kalori beliau dengan hanya makan kuih keria sebagai sarapan dan cekodok pisang di waktu malam. Tapi cuba lihat jumlah kalori yang ada pada 3 keping kuih keria. Ianya menyamai kalori sebungkus nasi lemak! Perut melayu saya mengatakan, saya lebih kenyang memakan sebungkus nasi lemak berbanding kuih keria. Kenapa kuih keria tinggi kalorinya? Kerana ianya digoreng dan mempunyai kandungan gula yang tinggi. Begitu juga dengan 8 biji cekodok pisang yang diambil sebagai makan malam. Ianya tinggi kalori kerana kandungan gula yang tinggi serta digoreng dalam minyak yang banyak, sangat tidak menyihatkan.
Suzy juga perlu berhati-hati dalam memilih sup
sebagai lauk. Saya dahulu pun beranggapan sup merupakan pilihan yang baik untuk
diet. Tanpa saya tahu betapa banyaknya kalori dalam sup hasil sumbangan lemak
yang ada pada daging dan juga minyak tumisan. Cuba bekukan sup ayam/daging ke
dalam peti sejuk. Keesoknya anda boleh nampak dengan jelas minyak beku
berkumpul di atas sup tersebut. Walaupun Suzy terlebih 240 kalori daripada
jumlah kalori yang dicadangkan, namun beliau telah berjaya mengurangkan 26o
daripada keperluan kalori seharian beliau.
Beliau akan dapat kurangkan berat namun hasilnya agak lama.
Saya bimbang
sekiranya Suzy meneruskan diet sebegini, Suzy tak mampu meneruskannya untuk
tempoh yang lama kerana pemilihan makanan beliau sangat terhad. Saya percaya sekiranya kira ‘enjoy’ buat sesuatu perkara barulah
kita boleh melakukannya secara
berterusan.
Sebelum mengamalkan kaedah kira kalori, saya juga
dahulu seperti Suzy. Saya anggap untuk diet,saya kena kecilkan portion makanan
saya tapi saya tak tahu bahawa makanan bergoreng dan manis itu lebih banyak
kalori berbanding semangkuk mihun sup.
Seeloknya pilihlah makanan yang tinggi kandungan seratnya kerana makanan
begini akan memberi kesan rasa kenyang yang lebih lama. Sayur-sayuran dan kekacang contohnya. Adalah sesuatu yang baik sekiranya anda hanya
makan salad sebagai ganti nasi dan lauk di tengahari NAMUN ianya 2x5 sekiranya
salad tersebut dibanjiri mayonis atau thousand island. Boleh ambil, tapi dalam
kuantiti yang terhad, sekadar memberi rasa.
Selepas berdisiplin dalam menyukat kalori, saya dapat
simpulkan beberapa kesilapan besar saya dalam pemilihan makanan dan minuman.
Saya kongsikan di bawah untuk dijadikan pengajaran:-
1) Saya suka membanjiri nasi saya dengan kuah ayam
masak merah atau sambal goreng daripada tilapia goreng pedas. Saya rasa saya
sudah diet sebab hanya ambil nasi segenggam. Sedangkan saya sedang menipu diri
sebab kuah dan sambal yang saya ambil itu mengandung TERLALU banyak kalori
tesembunyi.
2) Saya suka memilih makanan bergoreng. Kebanyakan
makanan Malaysia digoreng di dalam minyak yang banyak ataupun “deep fry”.
Kaedah masakan yang bukan saja tinggi kalori malah menyumbang kepada
peningkatan kolestrol dalam badan.
3) Minuman utama saya ialah air manis. Kandungan
kalorinya tinggi namun ianya tidak mengenyangkan. Maka ianya kalori yang
merugikan, kecuali lah anda seorang pelari marathon yang memerlukan kalori
tambahan dalam kadar yang pantas untuk meneruskan larian.
Saya simpulkan di sini, factor yang boleh memberi
kejayaan kepada usaha menurunkan berat badan:-
1) Matlamat yang jelas
2) Keazaman yang kuat
2) Pemahaman dan ilmu yang tepat
3) Sumber rujukan yang betul
4) Sistem sokongan yang baik (kawan, aplikasi
kira kalori)
Anda boleh memuat turun panduan kalori dalam makanan
Melayu di sini : http://www.mod.gov.my/phocadownload/panduannilai_kalori.pdf
Saya harap perkongsian ini ada manafaatnya. Setiap
pembelian Set Lengkap Pengurusan Berat dengan saya adalah beserta KONSULTASI
PERCUMA dari saya. PM saya di 012 335 3549 sekiranya berminat.
No comments:
Post a Comment